”Studenten” i Italien

Jag såg i fredags, för första gången ”Studenten” i Sverige. Det var kul, en stor fest för alla som uppnått det förväntade slutet av skola. I Italien är allt annorlunda. Glöm partyn, vita klänningar, glada miner och hög musik. Studenten i Italien är ”tårar och blod”.

3 skriftliga tentamina och en muntlig. Okända lärare från andra skolor som inte känner dig alls måste inom en halvtimme utvärdera om du är mogen (tentan kallas ”esame di maturitá”: mognad examen). Super intressanta människor jag känner som är omkring femtio år fortfarande letar efter sätt att vara mogna. En hel månad passerar man på böcker för att studera alla ämnen av denna året. Den tid är den varmaste i Italien, mellan mitten av juni och mitten av juli. På den tiden i Italien dör man av värme, 35-40 grader. Hela varma och fuktiga sommardagar spenderas på böcker bredvid en enkel ventilator medan dina andra vänner redan är till sjöss eller spelar fotboll i parken. Mina kära läsare, ”Mognad examen” är en mardröm!

Det finns filmer, sånger, böcker som är en grundläggande del av den italienska kulturen som handlar om det där ämnet. Den genomsnittliga italienska kommer ihåg i hela sitt liv sin tenta. Ingen överdrift att säga att jag fortfarande drömmer om den dagen och jag drömmer om att vara oförberedd och att tvingas att göra om ett helt år. Ja, varför lägga sten på börda! Om du inte kan klara testet måste du börja om igen. Ett helt år att upprepa det som redan har gjort, en annan sommar för att studera och nya professorer och nya mardrömmar relaterade till testet  Mognad examen är gjord för stark sprit. Om Darwin skulle kalla det naturliga urvalet, kallar jag det fascism 🙂

Slutligen, när allt är slut, även kan man inte fira triumf. Det finns ingen som är fortfarande i staden eftersom de stora städerna har övergivits av vänner och det är verkligen för varmt att ha den lägsta energi även för en enkel dans, än mindre springa och hoppa en hel dag.

I de rika och generösa familjer, kan dagen sluta med några goda bakverk, alla andra med pappan som satt sin röst och påminner dig att ”du har bara gjort er plikt! ”
Och efter bara en månad är det redan tid för arbete eller högskola, men det där är en annan historia …

Det här låtan är en verkligen berömd som pratar om det

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: