Volterra, twilights stad/1

 

Alla som läste eller såg ”New Moon” kommer ihåg att en del av berättelsen utspelar sig i Italien, i vackra Toscana. Och dit är var vi ska åka idag.

Författaren sa att hon hade tänkt sig en stad först, mycket tidigare än hon upptäckte Volterra. Hon hade valt Toscana eftersom hon behövde en plats med en historia och en sekulär kultur. Hon ville ge lite verklighet till en berättelse som hade verkligen lite av det. Så först tänkte hon sätta in dessa italienska vampyrer i en namngiven stad, ”Volturino”. Det skulle ha legat en timme eller två från Florens. Hon tänkte också på en viktig scen att spela in på ett stort torg med ett torn med en klocka. Efter att hon tog Toscanas karta, var hon mycket förvånad när hon hittade en stad som hette Volterra och överraskande fortsatte hon efter att hon gjorde sin första googling om staden. Det visade ett vackert torg med ett vackert torn med en klocka.  
 
Volterra är en stad med 11,000 invånare i provinsen Pisa. Viktigt etruskisk stad (gamla och mystiska civilisationer som levde och regerade i Toscana innan romarna) och sedan romersk stad med det latinska namnet Volaterrae. Den hade sin storhetstid under det trettonde århundradet, då den nådde sin högsta utveckling. Staden har dock påverkats av en fruktansvärd plåga av 1348 när en tredjedel av befolkningen dog och lämnade Volterra ensam och försvarslös mot de ambitioner som en mycket mer kraftfulla Florens hade mot dem.  
 
Om ni åker dit, måste ni besöka  
Priori Slottet: I byggnaden finns viktiga målningar och bokens scener utspelas i det här slottet. Det är platsen där vampyren Edward beslutade att ta självmord genom solexponering. 

Katedralen i Volterra  
 
 
 
Medici fästning: byggd på den högsta punkten på stadens höga kulle. Idag används den som ett maximal-säkerhetsfängelse, varför man inte bör besöka insidan. 
 
  
 
Romerska teatern i Volterra 

  

 
Om ni är i Volterra i augusti (den tredje och fjärde veckan för att vara exakt), kan du inte undgå att besöka och delta i AD 1398. För den som vill veta mer ska jag tala mer nästa gång  
 
  
 
I ”New Moon” ser man inte staden Volterra utan Volterra Montepulciano. Detta har lett till en bitter rivalitet mellan två städer, typisk inslag i den italienska kulturen. Direktören sa att han hade bättre bild av scener i filmen i en stad som Montepulciano, bättre för sitt jobb och lättare för att spela stora scener i.

Annonser

One thought on “Volterra, twilights stad/1

Add yours

  1. Besökte både Volterra och Montepulciano i somras. Volterra var otroligt vackert, troligtvis världens vackraste stad och det är synd att den inte blivit lika uppmärksammad tidigare som den har blivit nu under twilighthysterin. När man var där kände man verkligen stadens historia, det kändes på något sätt läskigt..haha! Helt klart värt att åka till om man är i Toscana!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: