La Dolce Vita(Det ljuvalivet)

En av de berömdaste scenerna i filmvärldens historia och ett av de större ögonblicken mellan Sverige och Italien är den celebra scen av Trevis fontänen, en del av Federico Fellinis film ”La Dolce Vita”(Det ljuva livet), som firar 50 år det här året..

Filmen visar den anrika, ytliga och lite vulgära Rom på 60 talet, under ekonomisk boom. Filmen var en skandal för bigotta Italien av de där tiderna. Det hände även att under filmpremiären kränktes regissören av folk och en dam även spottade honom.

”La dolce vita” var verkligen viktigt för historien av bruk i Italien. Tex ordet  ”Paparazzo” kommer från  en karaktärs efternamn i filmen som letar efter foton av några berömda kändisar och som börjar efter filmen att ge namnet till hela kategorin. ”Dolcevita” är en typ av tröja som huvudpersonen har på sig under filmen och ”dolcevita” är en av de mest berömda orden i världen, många italienska pizzerior och restauranger heter så.

Hon är Anita Ekberg, underbar och blond, filmstjärna och beundrad av alla män.

Han är Marcello Mastroianni, sexsymbol på 60 talet i Italien, alltid med en cigarett i munnen, en latinolover som försöker att förföra den vackra skådespelerskan med blyga och snälla metoder.

Medan de tar en promenad på de obebodda underbara Roms gator, hittar hon Trevis fontän. Det tar en minut för henne för att bada och dansa där och kalla vackra Marcello till att följa efter henne; ”Marcello, come here” är en av de mest berömda och sexigaste citat i filmhistorien. Marcello, som är italienare och så kan han inte göra motstånd till en kurvig blond kvinna, följer efter henne och deklarerar sin kärlek för hennes ögon och hennes hår, även om hon bara tänker dansa.

Efter det, när han följer efter med henne till hotellet där hon bor, slås Marcello av skådespelare pojkvän, under paparazzis blixtar.

Jag ville i slutet påminna alla svenska kvinnor att det verkligen är förbjudet att bada i Trevis fontän, förutom om ni är rika och berömda. Det räcker inte att vara vacker, mina kära tjejer, annars skulle Trevis fontän bli en simbassäng.

Mer om Trevis fontän nästa gång…

Är du intresserad att plugga italienska på skype med andra personer? Kolla här!

https://upptackitalien.wordpress.com/lar-italienska-med-skype-hela-sverige/

Annonser

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s