”La Pizzica” en tipisk italiensk dans

pizzica

En typisk dans från Syditalien, som man dansar mest i Apulien och Basilicata, heter “pizzica”

”Pizzica” dansas i par, och även i Italien är det acceptabelt att dansa med personer av samma kön. Dansen växlar mellan  lugnare steg och  snabba rörelser som karakteriseras av  männen genom  ett starkt fotarbete  på golvet och av kvinnorna genom snabba och vida snurrar runt sig själv.

”Pizzica” dansas i små steg. Separationer och snabba närmanden mot varandra  gör att dansen  ser ut som fäktningl eller som en djurkurtis. Runt dansarna finns  vanligtvist en cirkel av personer som är musiker, andra dansare och vanliga nyfikna som håller  rytm med klapp och sång.

“Pizzica” har ett intressant ursprung. Traditionen säger att dansen var den bästa lösningen för att överleva bettet av en spindel som kommer från Syditalien och som heter ”Taranta” Den är mycket giftig!

”Taranta” är en spindel som man kan hitta mest på landet. Spindeln provocerade ett oemotståndligt  behov av att dansa. Traditionen säger i faktiskt att den bästa lösningen för att få giftet att lämna kroppen är att dansa hela dagarna som galningar.

”Pizzica” glömdes under 60-talet för att det representerade för mycket den analfabetism som rådde i  gamla Italien, men den blev berömd igen på slutet av 90-talet, inte som en lösning mot sjukdom  men genom en festival kallad ”la notte della taranta”(Tarantas natt). Under ”Notte della Taranta” finns många konserter och danser med mäniskor som kommer från hela Syditalien för att dansa till så mycket de kan och glömma  livets gifter.

Are you interested to learn the language before your trip to Italy? Click here for this funny and cheap way to do it!

Annonser

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s