En resa till Toscana:Lucca del 3/Ilaria del Carretto

maxresdefault

Sista dag i den vackra stadenLucca. Det finns fortfarande tid för att höra en intressant berättelse. När ni går runt i Lucca, kommer ni säkert träffa på Luccas domkyrka.

Inuti den kan vi beundra en vacker, ledsen och berömd staty, som representerar Ilaria del Carretto.

Hon var Luccas adelsdam i början av 1400-talet. Hon gifte sig med Paolo Guinigi, Luccas herre under den tiden och som letade efter en kvinna för att få några arvingar.

Söta Ilaria gjorde vad mannen ville, men den andra graviditeten dödade henne. Hela staden, som hade börjat att älska henne, och maken, blev chockerade. Mycket skvaller emot maken började i Renässansens Lucca i början av 1400 talet.

Maken, Paolo Gurnigi, stor mecenat och beundrare av konst, frågade konstnären Jacopo della Quercia om ett monument till hans frus ära. Från det föddes en av de bästa statyerna i italiensk konst.

Monumentet representerar Ilaria ung och vacker. Hennes position och ansikte påminner om en vacker kvinna som somnar in och tar en avkopplande tupplur. Hennes händer är på moderlivet, för att visa dödsorsaken och vid hennes fötter finns den trogna hunden som representerar äktenskaplig trohet.

Många berömda diktare skrev dikter om henne, men vanligt folk känner till henne också. Många myter föddes om henne. Det sägs att många människor kommer hit innan en graviditet för att röra Ilarias ansikte och be för beskydd. Myten säger också att om en kvinna kommer hit ensam,  är det för att fråga om kärleken och livets man till henne.

Det finns en myt till. Det sägs också att en resenär en gång kom till staden. Han blev kär i Ilariastatyn och ville ta hennes huvud för att ta med sig det hem. Det var Ilarias hund som började att skälla och räddade sin matte.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: