Venedigs Karnival

 

I Italien är februari Karnevals månad. Karnevalen slutar dagen innan början av Fasta. Orden betyder ”Hejdå, kropp glädje”. Man slutar att tänka på sin kropp för att börja tänka på sin själ.

Den mest berömda karnivalen ligger i Venedig. Vi ska åka dit idag!

Karnival började i Venedig år 1094. Under de där dagarna sa traditioner att allt var tillåtet. För få dagar kunde populationen  släppa ut ilska mot politiker som styrde staden och som presenterades som dumma, löjliga och smutsiga.

Venedigs Karnival var jättestor under hela 1700 talet. Venedig var lyxigt, fritt, aristokratiskt. Personer som till exempel Casanova levde under perioden. Alla använde maskerna och allt blev extremt.

Under en mask kunde präster och nunnor gömma sig för att göra vad de inte kunde göra utan. Folk med vapnen som satte under mantelar. Prostituerad som använde maskerna för att tjäna kunde på alla möjliga platser och sjuka gamblers som inte igenkända av grova kreditor. Venedig måste ha varit jätteroligt under de där tiderna!

Efter så mycket nöje kom Napoleon till Venedig. Han och de tråkiga fransmännen förbjöd Karnivalen. Värre var under österriska. Venedig blev då tråkigare än Viens kyrkogård.

Bara år 1979 var Karnivalen officel igen men det är annorlunda nu. Ingenting som påminner om lyxen, hemligheterna och intrigerna som var del av den vackra 1700 talet Venedig är kvar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: