Tiramisu

maxresdefault

”Tiramisu” är en av de populäraste italienska efterrätterna. Den görs på savoiardi (kex), espresso, ägg, socker och mascarponeost. Idag ska jag berätta om tiramisu ursprung.

Tre italienska regioner påstår att ha upptäckt tiramisun: Toscana, Piemonte och Veneto.

I Toscana är de säkra att tiramisun upptäcktes av några sockerbagare från Siena. Den Store Hertigen av Toscana, Cosimo dé Medici, kom för att besöka Siena och sockerbagare ville fira den stora mannen. Efterrätten skulle påminna om Cosimos karaktär: viktig och snäll men gjort med enkla ingrediens. Den Stora Hertigen gillade det så mycket att han ville ta det till Florens och till hela världen.

I Piemonte har de en annan legend men inte mindre intressant. Enligt dem, upptäcktes tiramisun också av en sockerbagare men från Turin. Han ville fira Camillo di Cavour, stor statsman under dessa tider och uppmuntra honom i hans insats för Italiens unifiering.

Hur en efterrätt kunde hjälpa ett land är svårt att förstå, men det är sannolikt att Camillo gillade iden, som vi kan förstå av hans knubbliga och feta kropp.

Den hetaste legenden kommer från Veneto. Tiramisun skulle ha upptäckts i en av Trevisos konditorier, ”El Toulé” som låg vid en bordell. Tiramisun ansågs vara afrodisiakum så männen åt det innan att gå till bordellen. Namnet ”tiramisu” betyder i verkligheten ”dra upp mig” på italienska.

Här är en recept i fall blir ni sugen för att äta det

Är du intresserad att plugga italienska på skype med andra personer? Kolla här!

https://upptackitalien.wordpress.com/lar-italienska-med-skype-hela-sverige/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: